čtvrtek 30. července 2009

Insomnia aneb podobenství o víně a (ne)spánku

Víno letošního ročníku (2009) samozřejmě ještě není k dispozici na severní polokouli. Hrozny na vinicích již mají malé zelené bobulky a jejich čas zrání bude až koncem srpna a pak v září a říjnu. Zato však vína roku 2008 už vystrkují růžky. Říká se: „To bude víno století!“ Ale myslím, že je ještě čas na nějaké hodnocení. Mladá vína jsou krásná, často hodně ovocitá a velmi příjemná na pití. Svůj potenciál ukáží až později a s věkem nabývají na bohatosti chutí a vůní, a také jejich barva se vyvíjí v celé své škále.

Mladý – nový – klub je podoben mladému vínu. Také vzniká jako víno, ale ne z jedné odrůdy, spíše je to směs jedné či více odrůd. Také potřebuje citlivou práci ve vinohradu a ve sklepě jako víno. Je výsledkem představ, dohod a kompromisů. Je to o tom, kde bude, jak bude vypadat, jaké bude jeho vnitřní vybavení či jaká muzika se tam bude hrát. Je výsledkem zrání všech těchto věcí. A tak jako mladé víno přichází na trh v určité zralosti podle rozhodnutí vinaře, i nový klub se takto představuje publiku.

Já jsem ochutnal jedno mladé víno před několika dny, konkrétně v pondělí 27.2.2009. Jmenovalo se Insomnia. A také, jak se degustuje víno, tak i já jsem ochutnával a vychutnával si toto víno.

Barva: Insomnia je laděna do tmavé černé na svých stěnách a sloupech, které se vzpínají ke stropu, aby dosáhly otvoru, kterým prosvítá volné nebe. Jinak hýří všemi barvami světlených efektů a proměnlivostí textur tanečního parketu.

Vůně: To je dost těžké posoudit. Snad to byla příjemná přítomnost milých lidiček, které většinou znám osobně, ale i těch ostatních, které znám jen z Second Life.

Chuť: To byla určitě fantastická atmosféra. Všichni se bavili, tancovali nebo konverzovali. K tomu super DJ, který hrál skvělý mix zajímavých skladeb. A tak jako se o vínu říká, že je buď krátké nebo dlouhé, což znamená, že i po spolknutí doušku vína cítíte jeho chuť ještě kratší nebo delší dobu na zadní části jazyka a na patře, tak v případě Insomnie to byla určitě dlouhá a příjemná dochuť. Vytrvala i dlouho po tom, co jsem klub již opustil, vlastně několik dní.

Nakonec mni zbývá jen pozvednout číši vína a popřát Insomnii: Na zdraví! Na zdravie! За здоровье! Cheers! A ta santé! Zum Wohl!

P.S. Víno spí a zároveň nespí, tzn. že vyzrává do krásy. Insomnia taktéž spí a nespí. Spí, když tam nikdo není, a nespí, když je plná tance chtivých a bavících se lidí. Ať tedy také vyzrává do krásy.

SLurl: Insomnia









Žádné komentáře: