sobota 18. července 2009

Dlouhá cesta – Bod dva – Objevování

„Hīc sunt leonēs (Zde jsou lvi).“
Člověk je tvor, který má od přírody vrozený rys, stále něco prozkoumávat, objevovat či prohledávat. Nejprve je to jeho nejbližší okolí, ale časem se jeho rádius zvětšuje a mohou nastat komplikace.

Představme si sebe jako bod na ploše a vše, co už jsme prozkoumali, jako další body a místa, která jsou leží na jistou vzdálenost od nás. Pokud všechny tyhle body vezmeme , tak vytvoří plochu kruhu a hranicí bude kružnice. Čím menší budou naše fyzické a psychické schopnosti, tím bude poloměr kruhu menší a my budeme schopni obsáhnout vše, co je uvnitř kruhu. Jistě víte, jak daleko jste se dostali jako děti.

Avšak, jak stárneme, poloměr se zvětšuje a zároveň se zvětšuje hranice kruhu. ALE POZOR JE TO VELKÝ SKOK!! Zvětší-li se poloměr o jednotku, tak plocha se zvětší asi 3,1 krát, ale hranice se zvětší asi 6,3 krát!!

Plocha Second Life je obrovská asi 4000 simů. Není, myslím, v moci někoho navštívit všechny simy SL. Navíc, některé jsou privátní, kde sice přistanete, ale máte 10 sekund na odlet. Tahle výchozí situace dělá z SL naprosto unikátní prostor pro objevování a zkoumání. Kde jinde můžete s minimálními prostředky cestovat a objevovat nádherná a kouzelná místa a to vše z místa, kde jste se zrovna připojili.

I já po svém zrození jsem objevoval a objevuji dodnes. Podle mého osobního názoru, je to jedna z nejkrásnějších věcí, které můžete dělat v SL. Současně jste v kontaktu s jinými avatary, kteří dané místo navštěvují. Někdy je to však náhoda. Na druhou stranu se na ta místa zase vracíte a znovu objevujete něco jiného, co jste před tím neviděli.

Můj LM adresář v inventáři je plný míst, která stojí za vidění. Někdy jsem jen přistál na nějaký sim, udělal pár sníměčků a pak zase odletěl. Jen pro ten pocit. Něco vidět, něco objevit, něco navštívit.

Na starých mapách bylo na místech, která lidé neznali napsáno: „Hīc sunt leonēs.“ Nevím proč lvi. Snad, že jsou považováni za krále zvířat? Byla to neznámá zvířata tehdy? Kdo ví? Moje mapa je plná těchto míst. A co vaše?



Žádné komentáře: