pondělí 9. listopadu 2009

Voda

Kdybychom byli nesmrtelní, nevážili bychom si tolik života. (Jacques-Yves Cousteau)

Člověku svázanému se zemí dal klíč k světu ticha. (Nápis na zlaté medaili National Geographic Society, kterou Cousteau obdržel v roce 1961 z rukou prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho)

Pro včelu i pro delfína je štěstím sám život. Pro člověka je štěstím poznat život a žasnout nad ním. (Jacques-Yves Cousteau)
Dnes jsem začal svůj článek několika citacemi, které mě nejenom inspirovali, ale současně mě i fascinují. Mořské hlubiny jsou jedním velkým neprobádaným světem. A to koukáme na hvězdy a létáme k nim a přesto o podvodním vesmíru na naší planetě toho víme dost málo. Rozprostírá se kolem nás mikro- a makrosvět, který je snad analogií vesmírných vzdáleností měřených na kilometry, astronomické jednotky až po světelné roky. Vesmír, kde hvězdy se rodí a zanikají v kataklyzmatu energií mega-, giga- či terajoulů, o který se nám ani nezdá.

Voda je jedním z Aristotelových živlů, kam patří ještě oheň, vzduch a země. Ne, že by si je sobě připsal, ale mluvil o nich první v dějinách řecké filozofie. I čínská filozofie má svůj systém živlů, ale ten je trochu jiný. Na rozdíl od Aristotela obsahuje ještě navíc dřevo a železo. A celý systém se stává šestiúhelníkem a propojení všech šesti systematicky rozmístěných živlů v kruhu dává symbole hvězdy se všemi vazbami.

Svět Second Life je samozřejmě taky úzce spjat s vodou. Kromě Mainlandu leží všechny simy na mořské hladině oceánu objímajícího SL. Voda je přítomna i na simech samotných, ať už ve formě volné plochy jezer a rybníků, nebo jako součást řek a vodopádů až k fontánám se stříkající vodou ve městech.

Při hledání vhodných obrázků jsem do vyhledávače zadal slovo „elements“. No a samozřejmě vypadlo spousta odkazů na všechna možná místa. První je sim Elements, kde se mi líbilo jezírko, ale svah hory s tanečním parketem je možná trochu přeplácaný. Zato Dolce Valentina skrývá v jednom obchůdku právě ony čtyři elementy. Tak jsem je pro vás zachytil.

SLurls: Elements, Dolce Valentina






Žádné komentáře: