pátek 13. listopadu 2009

Absint

Legendární zelený nápoj „prokletých básníků“ jsem sice nikdy neochutnal, ale dodnes mám v paměti scénu z filmu Úplné zatmění (Total Eclipse), kdy Artur Rimbaud (hraje ho Leonardo DiCaprio) a Paul Verlain (hraje ho David Thewlis) si dávají absint v příšeří jednoho lokálu kdesi ve Francii.

Typická kónická sklenička, položená na talířku, se zčásti naplní zelenou tekutinou absintu. Pak se přes ní položí speciální plochá lžíce (možná stříbrná) a na její prostředek se nasype hromádka bílého cukru. Starý šlachovitý šenkýř malým proudem nalévá přes cukr trochu čisté vody ze džbánku do poháru. Absint se mléčně zakalí, ale přesto neztratí nic ze své ostře zelené barvy. A pak už jen rty a hrdla obou básníků zvlhčí onen divoký nápoj a jejich mozky zblázní účinky látky zvané thujon.

Je to právě thujon obsažený v pelyňku pravém (Artemisia absinthium), který je vedle anýzu (nebo anýzové silice) a obrovského obsahu alkoholu (až 75 obj.%) součástí absintu. Díky účinkům thujonu byl absint v roce 1915 zakázán a nahradily ho nápoje jemu podobné, ale bez pelyňku – pernod a pastis. Jeho renesance v původní podobě začala v roce 1990, kdy se začal vyrábět v několika evropských zemích a také u nás. Dnes se už vrátil do rodné Francie a do U.S.A.

Moje první setkání s absintem v Second Life bylo asi takové, že jsem někde získal láhev s ním. A tu se hned kolem mě začali objevovat malinkaté zelené víly, které létaly dokola a dokola v jakémsi opojení. Samozřejmě je to reminiscence na slavným hudební film Moulin Rouge s Nicol Kidman a Ewanem McGregorem v hlavních rolích. Tou zelenou vílou byla krásná australská zpěvačka Kylie Minoque.

Moje druhé setkání s absintem v SL bylo více umělecké. Existuje jedna menší výstava uměleckých děl nějakým způsobem spojená s absintem. Nachází se mimochodem na velmi pěknému simu s příznačným názvem New Toulouse. Výstavu obrazů a dalších uměleckých artefaktů najdete v budově knihovny. Šachovnicová podlaha a stěny sálu jsou, jak jinak v zelené absintové barvě. Uprostřed sálu je malý taneční parket. Co hned napoprvé zaujme, tak je obrovská číše až po okraj naplněná absintem. Doporučuji otestovat.

A teď kudy? no přece tudy!



Žádné komentáře: