pátek 14. srpna 2009

Le Cinéma de la vie

Dnes to nebude o mně a o Second Life, i když na konci uvidíme. Inspirací dnes pro mě bylo nové číslo televizního programu, kterým jsem si ráno u snídaně listoval. Sice nekoukám moc na televizi, protože tam nic kloudného není, a nebo jsem prostě v SL. Avšak tentokrát mě to teda zaujalo, tak vám zkusím dát pár tipů.

Gejša (Memoirs of Geisha) je velmi krásný film, který vznikl podle stejnojmenné románové předlohy od Artura Goldena. S malou Čijo se život nemazlí. Je otcem prodána gejšám do Kjóta, kde z ní má vyrůst jedna z nich. Hned po příchodu do domu ale narazí na nenávist Hacumomo, která ji dožene k útěku, po němž se zdají její šance na lepší život zmařeny. Cestu jejího osudu ovlivní setkání s předsedou, jediným mužem, který se k ní zachoval laskavě. Jediným mužem, kterého bude navždy milovat. Mužem mimo její dosah, kterému se může přiblížit jen jako Gejša Sajuri. (So 15.8. 20:00 NOVA)

Hurá ať žije Brno! Nuda v Brně je dobrá sranda, stačí si jen přečíst kousek o čem to je. Podle povídky Pavla Beďury Dva mladí - Standa a Olinka se seznámí na sportovní olympiádě. Píší si každý den a po roce této dopisové známosti napíše Olinka Standovi: "Stando, přijeď v sobotu na večeři a pokud budeš chtít, můžeš tady i spát." Jelikož ještě nikdy s nikým nespali, nastupují rady "Jak na to". Bratr Jarda učí Standu jak nasadit ochranu a ukazují si spolu v lékařském atlasu. Ženy z domu, kde Olinka bydlí, poznaly ten okamžik každá trochu jinak. Konečně nastane ... (Ne 16.8. 20:00 ČT1)

Kdo má rád Elijaha Wooda, tak Střípky vzpomínek. Barney Snow se jednoho dne probudí v nemocnici a ze svého života si nepamatuje nic, jen své jméno a opakující se vzpomínky na autonehodu. Budoucnost je nejistá a on si z kliniky vytvoří přechodný domov. Brzy zjišťuje, že všichni ostatní z oddělení umírají na smrtelné choroby - všichni kromě něho. Když další pacient Mazzo požádá Barnyho, aby dělal hostitele jeho setře Cassie, která jej chodí navštěvovat, vznikne mezi nimi hluboké přátelství, které rozkvete v lásku. Pro Barnyho tento vztah znamená nový začátek. Jak mu však střípky vzpomínek začínají vytvářet celistvý obraz, začíná odhalovat záhadu kolem svých podivných snů a ... (Ne 16.8. 22:30 ČT2)

A tohle opravdová chuťovka pro fajnšmekry a navíc můj srdeční film, který jsem viděl už hrozně dávno, ještě když v našem kině fungoval filmový klub. Název filmu je „Paris, Texas“ a opravdu to není mýlka město Paříž je nejenom ve Francii, ale také v Texasu. Odehrává se v Americe a je to pohled evropského režiséra (Wim Wenders) na tuto zemi. Muž bloudí pouští a neví kdo je. Jeho bratr ho nalezne a snaží se mu připomenout, kdo je, že vedl krásný život se svou ženou a synem čtyři roky před tím. Jak se mu paměť vrací, dostává se do kontaktu s různými lidmi z minulosti. Pro mě byla v té době naprosto nepřekonatelná herečka, která hraje manželku tohoto muže, krásná Nastassja Kinski. (Út 18.8. 20:00 NOVA CINEMA)

Představovat film Četa o osudech amerických vojáků ve válce ve Vietnamu asi není nutné. Jestli si dobře pamatuji ve filmu se objeví i samopaly, které jsou ve výzbroji naší armády. (St 19.8. 22:25 NOVA)

Charismatický Ir Jonathan Rhys Meyers je znám díky populární sérii Tudorovci, kde hrál Jindřicha VIII. Vznikne zajímavý trojúhelník ve filmu Match Point. (ČT 20.8. 22:30 NOVA)

A nakonec uvedu jeden klasický český film s skvělou Janou Brejchovou a neméně skvělým, dnes už nežijícím, Miroslavem Macháčkem – Skalpel prosím. (PÁ 21.8. 22:10 TV BARRANDOV)

Nakonec se, ale přece stejně dostanu k SL. Skupina nadšenců CARP (Cybernetic Art Research Project, oficiální web) v posledních několika vytvořila v prostředí SL filmovou adaptaci slavné mistrovského kousku režiséra Fritze Langa Metropolis. Film je původně němý, takže v SL je k němu nově vytvořena i hudba. Celková asi hodinová délka je rozdělena do několika machinim dostupných na YouTube. Zde je jedno z nich. Užijte si to.

Žádné komentáře: