středa 19. srpna 2009

Dlouhá cesta – Bod šest – Komunita

Slovo komunita pochází z latinských slov cum = spolu, mezi sebou a munere = darovat. Je to uskupení lidí, kteří sdílejí stejný prostor, stejné zájmy a stejná přání. Jak říkají sociologové, patří ke komunitě fyzický kontakt. Jak však aplikovat pojem komunita na Internet jako takový a na virtuální svět jako je Second Life? Existují tam komunity? Najdou se tam lidé, resp. jejich vtělení – avataři, kteří se dokážou semknout za jakýmkoliv účelem, aby vytvořili komunitu?

Ano, najdou. Říká se jim Groups (skupiny) a skutečně sdružují obyvatele SL s podobnými zájmy, třeba jen, aby informovali své členy o konání nějaké akce, výstavy, párty apod. Fyzický kontakt pravděpodobně není nutný a ani by v SL nešel. Přesto mají skupiny svoje enormní výhody, stejně jako groups na jiných sociálních sítích, jako je třeba Facebook nebo MySpace. Nebo na diskusních skupinách běžných na Internetu. Tou výhodou je okamžitá informace v daném čase, která se ihned objeví všem členům skupiny, ať už jsou online nebo offline. Druhá výhoda je multimessaging, tj. skupinový pokec (prosím neasociovat se „skupinový sex“). Ten se však někdy zvrhne v tlachání o ničem nebo je to (s)prosté obtěžující spamování.

Skupin je v SL nepřeberné množství a i když jich lze mít maximálně 25 kousků na profilu, někdy to ani nestačí a člověk se musí s některou, chtě nechtě, rozloučit. Některé skupiny mají velký počet členů a myslím, že české a slovenské za nimi určitě nezaostávají. Např. www.secondlife.cz komunita má nyní 10345 členů. A můj seznam skupin se asi neliší od jiných. Jen chcete nakupovat v zajímavých odchodech, chcete chodit do oblíbených klubů, chcete obchodovat se zajímavými akciemi spojenými s prostorem SL nebo jen chcete patřit do nějakého klubu svých přátel.

Komunita je možná něco jako rodina, do které patříte nebo byste chtěli patřit. Komunita to jsou možná vaši přátelé, anebo jsou to vaši nepřátelé. Prostě komunita je nutná a konečném důsledku nezbytná pro přežití v SL.

(Dopsáno včera při sledování finální sekvence filmu Paříž, Texas Wima Wenderse)

Žádné komentáře: