sobota 7. února 2009

VHelp

Učíme se celý život. Tahle jednoduchá věta platí nejen v reálném životě, ale také i v Second Life. Především nováčci ve světě SL mají mnoho otázek a je spousta lidí jim je ochotně zodpovídat, např. na podpoře v naší Bohemii, ale i jinde, když se zeptají. Existuje spousta blogů a webových stránek, kde každý najde na své otázky dostatečnou odpověď. Samozřejmě každý má k této věci jiný přístup. Pro někoho není žádný problém si přečíst panely na cestičce na Infobodu nebo se podívat a prohledat web Secondlife.cz. Někdo potřebuje osobní kontakt a dialog, někdo jsi něco přečte a něco vyzkouší, anebo to zkouší sám bez podpory. Takové avatary si velmi považuji, několik, ale jen velmi málo, jsem jich už v SL potkal. Někdo potřebuje vizuální kontakt a výklad. Pro ty, kteří čtou a chtějí mít vše na jednom místě a chtějí mít i tu vizuální stránku, tak pro ty je následující projekt naprosto vyhovující.
Avatar jménem Kojot Birman spustil na ostro projekt VHelp.cz. Je to klasické fórum známé i pro jiné aktivity na webu. Jeho výhodou je, že nemusíte být registrovaní a můžete si ho prohlížet až na pár výjimek. Co vám může tedy nabídnout. Zatím jsou k dispozici čtyři hlavní skupiny témat se subtématy:

Návody a rady
Modelování - návody, tipy a rady okolo modelování v Second Life
Scriptování - návody, tipy a rady okolo scriptování v jazyce LSL
Obecné návody - návody, tipy a rady netýkající se tvorby obsahu

Podnikání a nákupy
Česko/Slovenské výrobky - dejte vědět o svých výrobcích
Výhodné nákupy - slevy, speciální akce a výhodné virtuální zboží
Jak na virtuální podnikání - rady, zkušenosti a postřehy okolo podnikání ve virtuálním světě

Klubovna
Pokec - zde není nic OT, bavte se i mimo Second Life
Akce/Soutěže - chcete se podělit o zajímavou akci nebo soutěž?
RPG místnost - místo pro fandy fotbalu, golfu, boje, upírů a dalších RPG v Second Life
O Second Life česky a slovensky odkazy na České/Slovenské stránky o Second Life
Noob place - příspěvky, které patří do koše

VHelp.cz
O fóru VHelp.cz - co je VHelp.cz, co zde najdete a proč
Pravidla fóra - všeobecná pravidla fóra VHelp.cz
Připomínky a oznámení - novinky, nápady a návrhy

Jste zváni!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Díky Corale za představení projektu VHelp.cz. Takové podpory si vážím, protože nejde o komerční záležitost a jediný způsob, jak takový projekt nějak přiblížit lidem je právě podpora samotné komunity. Pokusím se ještě trochu obohatit tvůj článek a popsat, co mě k VHelp.cz vedlo ;)

Tak tedy, rád pomáhám a už jsem se párkrát odhodlal k napsání nějakého návodu. Problémem klasického webu s návody je ale to, že neumožňuje dokonalý dialog mezi uživatelem a lektorem. A právě snaha o tento dialog mě dovedla k trochu netradičnímu použití fóra pro tento projekt. Hlavní ideou není, že uživatelé na webu najdou tisíce návodů jak a co, ale že uživatelé najdou kromě těchto návodů také řešení konkrétních otázek, které pak mohou velmi dobře posloužit i ostatním nově příchozím. Samozřejmě je to běh na delší trať a s nejistým výsledkem. Ale když nic jiného, tak alespoň zbudou ty základní návody, které zatím vytvářím já, ale věřím, že se časem najde skupina avatarů, kteří se rádi podělí o své znalosti a zároveň jim nebude lhostejné, kde se o ně dělí.
To je totiž jedna ze nejzákladnějších věcí na VHelp. Jde o fórum, takže pokud je třeba nějaký zajímavý článek někde na jiných webech, což se děje velmi často ;) Není problém daný web zalinkovat s informací, že člověk tam najde řešení té a té otázky. Nebudu se šířit o svých názorech na některé firmy a jejich aktivity v SL, nicméně každá pomoc a to nejen začátečníkům je chválihodná. VHelp se snaží nabídnout netradiční a jiný prostor pro tyto aktivity. Jako jisté koření pak nabízí i prostor pro volnou komunikaci mezi uživateli, přece jen ne vždycky je možné se setkat přímo inworld. Jestli uspěje ukáže jen čas a já pevně věřím, že si ho lidé najdou ;)

Coral řekl(a)...

Díky a také děkuji za podrobnější vysvětlení tvé ideje projektu VHelp.