úterý 22. září 2009

Dlouhá cesta - Bod osm - Kurzy nováčků

„Vědění je moc.“

Učíme se celý život. Ať už chceme nebo ne. Někdy je to spontánní věc, jindy se k tomu musíme donutit. To znamená, že musíme navštěvovat nějaké vzdělávací zařízení, což je obvykle škola. Začíná to někdy mateřskou školou a pokračuje přes základní školu až vyšším typům vzdělání. No, a poté nastupují různé další způsoby vzdělávání, jako jsou samostudium, kurzy až po univerzitu třetího věku.

Prostředí Second Life je jako stvořené k tomu pořádat kurzy, semináře, porady, apod. S příchodem voice chatu se dostalo vzdělávání a komunikace na kvalitativně jinou úroveň. No, i když někdy výrazivo a styl mluvy u některých avatarů silně pokulhávaly. Mimochodem, víte, že když Linden Lab avizoval implementaci voice chatu do prostředí SL, objevily se obrovské protesty, a to i ve formě demonstrací? Přesto všechno v srpnu 2007 jste mohli komunikovat s ostatními avatary svým hlasem.

A tak dnes už není problém používání hlasu při různých aktivitách v SL. 8. březen 2008 byl pro mě zlomovým. Měl jsem totiž přednášet na prvním kurzu ze série přednášek pro nováčky v naší komunitě ve městě Bohemia. Samozřejmě to bylo bez voice chatu, ale pouze textově, z ryze racionálních důvodů, ne všichni ho měli a chtěli nebo uměli ho používat, včetně mě. Tím, že jsem psal textově, bylo to náročnější na přípravu i vedení celé přednášky. Bohužel nemám z té doby žádné fotky, ale přednáškový sál v budově Telefónica O2 byl dost plný. A o čem jsem tam vlastně mluvil, tedy psal? Zde je pro zajímavost sylabus té přednášky:

1. Co je to Second Life (SL)?
1.1. Obecné představení tohoto fenoménu.
1.2. Historie.
1.3. Definice některých pojmů.

2. Prostředí SL
2.1. Terén – sims, islands, prostor, plocha, objekty.
2.2. Avatar – živé bytosti, možnosti.
2.3. Komunikace – jazyky, média.

3. Vstup
3.1. Hlavní portál SL.
3.2. SL client (prohlížeč).
3.3. Zabezpečení.

4. Co se dá dělat v SL?
4.1. Vydělávání – peníze, camping, surveys, Earn2Life, práce.
4.2. Komunikace s avatary.
4.3. Zábava.
4.4. Tvorba objektů. Stavení.

5. Etika a chování v SL
5.1. Otázka věku avatara v RL.
5.2. Vzájemné chování mezi avatary.
5.3. Zbraně, násilí, zákazy.

6. Premium Account

Ta série kurzů později pokračovala na další témata a jak je vidět dnes, pro velký zájem se některé opakují, za všechny uvedu příklad – scriptování.

Vlastně teď si uvědomuji, že bych se pro představu mohl na chvíli převtělit do podoby avatara, kterého jsem měl na té přednášce.

2 komentáře:

Shiny Iceberg řekl(a)...

Tahle tvá série měla velký ohlas. Neplánuješ udělat třeba něco jako druhé kolo? Mohli bychom to také provést pod značkou Nejsme jelita.

Coral řekl(a)...

Samozřejmě se nebráním. Je otázka, zda by to někoho ještě dnes zajímalo. Ale dnes bych to asi už děl raději s voice chatem možná.