pondělí 12. ledna 2009

Dávný nepřítel z hlubin času

Nedávno jsem tu psal od dni boje AIDS a symbolu boje proti této zákeřné chorobě a nedávno jsem na jednom, webu narazil na zajímavou zprávu o stáří původce HIV. Zde je překlad.

Vědci ze Stanford University informovali o objevu prastarého předchůdce viru HIV, který se vyvíjel v primátech milióny let dříve než se dříve přepokládalo.

Vědce studovali šedé myší lemury, původem z Madagaskaru, a objevili, že tito přenášejí několik lentivirů, což je rodina patogenů, která zahrnuje HIV a opičí verzi HIV běžnou mezi africkými opicemi. Genetická analýza a zeměpisná studie ukazují, že lemuři přenášeli lentiviry nejméně 14 000 000 let a pravděpodobně až 85 000 000 let.

Vědci dříve věřili, že opičí verze HIV existuje méně než 1 000 000 let.

„[Tento objev] ukazuje směr budoucího výzkumu, který nám umožní určit jak jsou tyto viry rozšířené“, řekl The Guardian, Roberd Gifford, vědec zkoumající infekční choroby na Standfordu a vedoucí studie. Mnoho opic, jako jsou mandrilové, černí mangabejové a zelené opice přenášejí lentiviry, aniž by onemocněli.

Tato znalost by mohla být využita k ochraně lidí proti přenosu jiných virů typu HIV připravit cestu pro léčení nebo pro vakcínu proti HIV, která se zaměří na část lentivirů, které nejsou zmutované a vyvíjeli se víc než 1 000 000 let, říkají vědci.



(Zdroje: Wikipedia.org, Gaywired.com, YouTube.com)

Žádné komentáře: