středa 21. ledna 2009

Bots or Robots?

Bots or Robots?

Dnešní název článku je záměrně v angličtině, v češtině by to znělo poněkud podivně, i když pro zasvěcené smysluplně – Boti nebo roboti?. Inspirací mi byl článek z blogu New World Notes s názvem SL Bots Often Violate 2 of Asimov’s 3 Laws of Robotics, tedy česky SL-boti často porušují dva ze tří Asimových zákonů robotiky. Kdo je to Asimov a co jsou to ty Tři zákony robotiky a co s tím mají společného jacísi boti?

Asimov na trůnu na ilustraci Roweny MorillovéIsaac Asimov se sice narodil v Rusku, ale celá jeho rodina emigrovala v roce 1923 do USA. Stal se americkým občanem a je tedy považován za amerického spisovatele sci-fi. Mimochodem se nikdy rusky nenaučil a ani se do Ruska a pozdějšího Sovětského svazu nikdy nepodíval. Společně s Robertem A. Henleinem a Arthurem C. Clarkem patří k velké trojce sci-fi spisovatelů.
Asimov je tvůrcem zákonů robotiky, které se časem staly dogmatem sci-fi literatury. Popisují, jakými pravidly se roboti mají řídit. Byly poprvé uvedeny v březnu 1942 v povídce "Hra na honěnou" (Randaround). Povídka vyšla v časopise Astounding. Tuto povídku můžeme najít ve sbírce povídek Já, robot. Tři zákony robotiky zní:

1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo.
2. Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem.
3. Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Postupem byl přidán nultý zákon (v knize Roboti a Impérium, stvořený organickým robotem Daneelem R. Oliwavem):

0. Robot nesmí ublížit lidstvu nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo.

Postupem doby byly pokusy zákony doplnit či pozměnit. Za zmínku stojí bulharští sci-fi autoři jako Lyuben Dilov či Nikola Kesarovski, kteří vytvořili další dva zákony robotiky:

4. Robot se musí vždy prokazovat jako robot.
5. Robot musí vědět to, že je robot.

Naproti tomu, SL-boti jsou vytvořeni k tomu, aby uměle zvyšovali tzv. traffic neboli aktivitu avatarů na pozemku majitele a napomáhali antisociálnímu chování tím, že zabírají obrovské zdroje a zkreslují legitimní měření aktivity.

Autor výše zmíněného článku poté rozebírá, že akce botů umožňují ublížit člověku – rozpor s 1. zákonem.
Nebo. Nemůžete vstoupit na domovský sim, protože kempující boti ho totálně obsadili – rozpor s 2. zákonem.

Celý problém je velmi rozsáhlý a vede se o něm všeobecná diskuse na různých diskusních fórech a souvisejících článcích. Doporučuju si přečíst reakce čtenářů pod výše zmíněným článkem. Například podle Lindenů je statistika pobytu botů zahrnuta ve statistice regulérních uživatelů a jejich odhad je, že boti tvoří 10 – 15% celkového času pobytu v SL.

Mně boti osobně nevadí, potkávám je zřídka a když mně obtěžují vyhnu se jim. A co vy?

(Zdroje: New World Notes, Wikipedia)

Žádné komentáře: