pondělí 1. prosince 2008

Světový den boje pro AIDS


Dnešní příspěvek bych chtěl věnovat tématu AIDS, protože 1. prosinec je Světovým dnem boje proti AIDS. Jak zmíním později, dosah tohoto tématu souvisí také se světem Second Life.
AIDS je zkratka z anglického „Acquired Immune Deficiency Syndrome“ nebo také „Acquired ImmunoDeficiency Syndrome“, česky přeloženo syndrom získaného selhání imunity. V pravém slova smyslu to není nemoc, ale komplex symptomů a infekcí, které vedou ke kolapsu imunitního systému a následně ke smrti. Původcem je virus HIV (Human Imunodeficiency Virus). AIDS byl poprvé popsán v roce 1981 v americkém Centers for Disease Control and Prevention a původce HIV byl identifikován na počátku 80. let americkými a francouzskými vědci. Dodnes se nepodařilo vynalézt vakcínu, která by virus zahubila. Existuje pouze mnoho léků a kombinací léků, které mohou zpomalit chorobu. V této souvislosti musím zmínit jméno profesora Antonína Holého z Ústavu anorganické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i. v Praze, který se svým týmem a ve spolupráci s americkou firmou Gilead Science vyvinul preparát VIREAD a je vynálezcem i dalších preparátů, více zde. Inhibitor reverzní transkriptázy viru HIV VIREAD (tenofovir disoproxil fumarate) schválený v USA v r. 2001 je v současnosti jedním z neúčinnějších léků proti AIDS, významně zvyšuje kvalitu života pacientů a stal se nadějí milionů HIV positivních pacientů na celém světě. Používání preparátu VIREAD je schváleno v mnoha státech světa včetně Evropské unie a Japonska.
Ačkoliv jsou známy všechny možné přenosy HIV viru do lidského těla, zpočátku tomu tak nebylo, protože nákaza se šířila především v homosexuální komunitě v New Yorku a mezi uživateli narkotik (společné používání jehel). Strach, že někdo onemocní mimo tyto skupiny obyvatel neexistoval. Bohužel stačilo několik let a AIDS byl identifikován i mezi heterosexuálními páry, byl zjištěn přenos z infikované matky na embryo během těhotenství a také nákaza díky krevní transfúzi infikovanou krví. Dnes má AIDS pandemický charakter. V roce 2007 bylo odhadován počet nemocných na 33.200.000, zemřelo již 2.100.000 a z toho 300.000 dětí. Je to velký problém nejen v Africe, v Asii, ale také v Evropě. Způsob přenosu je znám! Jsou známy i metody, jak se chránit! Proč tolik?
Červená stužka na obrázku je symbolem solidarity s HIV pozitivními a nemocnými AIDS. Dnešní den si ji nasazuj lidé po celém světě. Nejinak tomu, alespoň myslím, bude i v Second Life. Určitě existuje několik míst po SL, kde se dá získat. Já osobně ho mám z jednoho německého simu, kde je umístěn formou charity pro AIDS-Hilfe Bremen. Po zaplacení 100 L$ je lze získat. Pokud by někdo měl zájem, pošlu LM. Když ne, vzpomeňte alespoň na nemocné a oběti. Díky.

(Další zdroj: Wikipedia)

Support World AIDS Day

Žádné komentáře: